Å spille inn i et profesjonelt studio er veldig moro, men det koster også mye penger. Enten man gjør dette for første gang, eller har vært ivrig gjenganger i forskjellig studioer, er det alltid lurt å stille mest mulig forberedt. For å hjelpe dere til å bruke minst mulig penger på et best mulig resultat, har vi utarbeidet noen gode tips til dere. Studer disse, og studio-turen vil forhåpentligvis vise seg å gi dere ett mye større utbytte enn dere trodde på forhånd.
1. Øv godt på forhånd
Selv om dere selv synes at det låter bra av dere på øvingslokalet, er det ikke sikkert at det vil låte slik i studio. En innspilling avslører fort svakhetene i samspillet og arrangementet på låtene. Den beste måten å høre dette på selv, er å ta en kassett-kopi av låtene dere skal spille inn og lytte nøye på disse. Hør om dere synes tempoet er riktig, om arrangementet er spennende nok, og om alle spiller riktig. Er det riktig tromme-groove i forhold til låta? Treffer bassist riktig i forhold til basstromma? Kan dere gjøre gitarspillet mer spennende? Synger vokalist reint? Svinger det, eller låter det som om dere stanger litt? Studio kan gjøre mye med lyden deres, men vi kan ikke reparere en dårlig fremføring. Plukk låta fra hverandre og prøv å spille bare med bass og trommer sammen. Låter dette bra, kan dere begynne å høre hvordan det låter etter hvert som dere legger til gitar, keyboard og vokal. Et annet godt tips er å øve med klikk for å høre om man spiller rytmisk riktig.
2. Lytt på andre
Hør på andre artister i samme genre som dere selv. Hvordan lydbilde har de? Hvordan har de arrangert låtene sine? Ta med favorittplatene deres i studio, og la tekniker lytte til disse, for å danne seg et bilde av hva dere ønsker å få til. Ta med kassett-opptak fra øvingslokale og spill disse for andre musikere/venner. Hva synes de? La også tekniker i studio høre disse opptakene før dere spiller inn. Da er det lettere å vite hvordan dere låter som fullt band. De fleste band har også med seg en egen produsent i studio, som har erfaring fra studio-arbeid og arrangering av låter. En slik person kan tilføre låtene veldig mye, og det er en stor fordel å ha med en slik person. Men selvfølgelig jobber han ikke gratis. Så valget er deres. Hvor mye har dere råd til og hvor bra vil dere ha det? Mange pleier også å forveksle produsentens og lydteknikerens rolle under innspilling. En lydtekniker skal sørge for at dere får best mulig lyd. Han skal ikke mene noe om arrangementet eller låtene. Det må dere gjøre selv, eller leie inn en annen (produsent) til å gjøre.
3. Viktig for gitarist
Ta med deg alle gitarene du har, samt masse ekstra strenger. Sørg for at gitarene er riktig intonert på forhånd. Det vil si at f.eks. en C-akkord på 8. bånd skal låte like reint som en åpen C-akkord og omvendt. Hvis du ikke vet hvordan du gjør dette, så få en instrument-forhandler til å hjelpe deg. Det er også en fordel for gitarister å enten øve inn solo-partiene godt på forhånd eller ha en veldig sterk formening om hvordan de skal låte. Dette er noe som pleier å ta lang tid i studio, da det ofte er en av de partiene som man hører best i låta.
4. Viktig for keyboardist
Finn de lydene du ønsker å bruke på forhånd. Eksperimenter med forskjellige lyder. Husk at vi har muligheten til å bruke flere lyder oppå hverandre. Ønsker du kanskje noen piano-figurer i tillegg til orgelet du vanligvis spiller, så øv inn dette på forhånd. Ikke bruk den dyre studio-tiden til å finne melodier eller eksperimentere med nye lyder.
5. Viktig for trommeslager
Still alltid med nye skinn i studio. Javisst er det dyrt, men hvis du vil at det skal låte proft, må du også investere litt selv. Nye skinn låter alltid bedre enn gamle og slitte, og vil heller ikke ryke så lett. Hele cymbaler vil selv-følgelig også låte bedre enn sprukne. Husk også å stemme trommene godt før du kommer i studio. Ikke bruk opp studio-tiden på dette, mens resten av bandet ser olmt på deg…..
6. Viktig for bassist
Still med nye strenger og ha med ekstra sett med strenger i studio. Nye strenger er ikke billig, men essensielt for å få en best mulig lyd. Bassen blir i de fleste tilfeller plugget rett inn i miksepulten, så du vil som regel ikke trenge å ta med deg den tunge bassforsterkeren i studio. Prat med tekniker på forhånd hvis du er usikker på om du skal ha den med eller ikke.
7. Viktig for vokalist(er)
Skriv ferdig tekster før dere går i studio. Det er faktisk mange som ikke aner hva de skal synge når det kommer til vokal-opptak, og sløser bort masse tid på skrive ferdig materialet. I studio hører man hvert eneste ord, hver eneste uttale og tone grusomt tydelig. Sørg derfor for at engelsk/norsk-uttalen er riktig, at teksten er gramatisk riktig og at du kan stå for produktet du leverer, også lang tid i etterhånd. Det kan også være lurt å synge inn kun sin egen stemme på bånd og lytte kritisk til denne på forhånd. Er intonasjon riktig? Ligger trykket på de rette stedene? Er det mulig å gjøre melodilinjene mer spennende? Øv diksjon og tydelighet i stemmen. Hvis dere har tenkt å ha med koringer, så øv inn disse på forhånd. Sett dere ned med en kassegitar og de som skal kore og øv,øv,øv. Man kan gjøre mye i studio, men ikke forandre på koringer som er ekstremt sure eller urytmiske.
8. Husk å ta med i studio
Ha alltid med ekstra trommestikker, skinn og strenger. Skulle noe av dette ryke lørdag ettermiddag, har dere sløst bort halvannen dag før dere får handlet nytt på mandag. Ta med tekster og grep (eventuelt besifring) på låtene dere skal spille inn. Dette vil hjelpe tekniker til å vite hvor i låta dere er under innspilling, og minske tid med å leite seg frem til de rette partiene dere vil jobbe med. Ta også med dere litt mat og drikke. Man blir veldig fort ukonsentrert av å ikke få i seg noe næring på en 8-timers økt.
9. Oppførsel i studio
Alkohol og narkotika-bruk i studio er ikke bare dumt, men også dyrt. Hvis dere trenger å feste, gjør det en annen dag og til en litt billigere timepris enn det dere vil sløse bort i studio. Uansett hva mytene sier, blir man ikke en bedre musiker med disse tingene i kroppen. Husk også at medmusikanter spiller mye bedre når de får oppmuntring, enn når du skjeller dem ut. Dette kan kanskje høres dumt ut, men alltfor mange innspillinger ødelegges dessverre av misstemning blant band- medlemene. Husk at dere skal nå et resultat sammen. Vær hyggelige mot hverandre (og mot tekniker…..)
10. Hvor mye tid trenger dere?
Det er alltid vanskelig å forutsi hvor mye tid man vil trenge i studio. Selvfølgelig er det pengene som bestemmer hvor bra resultatet skal bli, det blir alltid bedre av å slippe å ta snarveier på grunn av økonomiske hensyn. Men følger dere tipsene vi har gitt ovenfor, vil dere sannsynligvis oppnå ett mye bedre resultat på mye kortere tid enn om dere stilte totalt uforberedt. Når det gjelder å regne ut timer dere tror dere vil bruke, pleier vi å si at vi bruker en tredjedel av tiden på innspilling av grunnkomp, en tredjedel på overdubbing av instrumenter/vokal, og siste tredjedelen til miksing. Så er det opp til dere hvor lang tid dere vil bruke på de forskjellige delene, og hva dere har råd til.
Da er det ikke annet igjen enn å ønske dere lykke til!!! Ha en god innspilling!